Bahan-bahan
- 1 ekor ikan sembilang /tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 3 Tangkai daun kesum
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 20 batang cili kering (dikisar)
- 1/2 mangkuk kecil air biasa
- garam dan gula (ikut rasa)
- minyak masak
- sedikit belacan (bagi yang makan)
- 30 biji lada hitam ( ditumbuk jangan sampai terlalu halus)
Cara-cara
- Panaskan minyak, masukkan bawang besar ,bawang putih dan belacan yang telah dikisar, Tumis hingga naik bau. kemudian masukkan lada yang sudah kisar, tumis hingga naik bau .
- Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa dan garam kacau dan biar mendidih.
- Masukkan ikan , bila ikan kelihatan hampir empuk, masukkan daun kesum dan lada hitam.
- Memasak menggunakan api yang kecil saja. mengelakan dari ikan jadi hancur
- Setelah selesai , bolehlah dihidangkan
SELAMAT MENCUBA...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan