JOM JADI SAHABAT SAYA

Jumaat, 27 Januari 2012

Asam Pedas Daun Kesum


Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan sembilang /tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 3 Tangkai  daun kesum
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 20 batang cili kering (dikisar)
  • 1/2 mangkuk kecil air biasa
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (bagi yang makan)
  • 30 biji lada hitam ( ditumbuk jangan sampai terlalu halus)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, masukkan  bawang besar ,bawang putih dan belacan  yang telah dikisar,  Tumis hingga naik bau. kemudian masukkan lada yang sudah kisar, tumis hingga naik bau .
  2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa dan garam kacau dan biar mendidih.
  3. Masukkan ikan , bila ikan kelihatan hampir empuk, masukkan daun kesum dan lada hitam.
  4. Memasak menggunakan api yang kecil saja. mengelakan dari ikan jadi hancur
  5. Setelah selesai , bolehlah dihidangkan 

      SELAMAT MENCUBA...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan