JOM JADI SAHABAT SAYA

Isnin, 30 Januari 2012

Masak Lemak Cili Padi Mempelam


   Bahan-bahan
  •  1 ekor ikan sembilang /tenggiri /merah / ayam /(atau apa2, ikut selera)
  •  2cm hunyit hidup  - dikisar
  •  2cm halia  -  dikisar
  •  2 batang serai -  dititik / ketuk
  •  20 biji cili padi  - dikisar ( tambah jika mahu lebih pedas )
  •  3 helai daun limau purut
  •  2 biji buah pelam kampung muda (1 biji dibelah dua)
  •  1 biji santan kelapa
  •  garam
      *   Kisar/mesin , kunyit, halia, cili padi sekali

Cara-cara

         Masakan ini tidak menggunakan minyak

     1. Masukkan air dan santan berserta bahan yang dikisar berserta buah pelam
     2. Masukkan ikan , serai, daun limau purut dan garam secukup rasa
     3. Memasak menggunakan api yang sederhana kecil - mengelakkan dari ikan hancur
     4. Sentiasa kacau agar santan tidak berketul apabila ikan masak dan boleh lah dihidangkan. 


" SELAMAT MENCUBA"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan