Bahan-bahan
- 1 ekor ikan sembilang /tenggiri /merah / ayam /(atau apa2, ikut selera)
- 2cm hunyit hidup - dikisar
- 2cm halia - dikisar
- 2 batang serai - dititik / ketuk
- 20 biji cili padi - dikisar ( tambah jika mahu lebih pedas )
- 3 helai daun limau purut
- 2 biji buah pelam kampung muda (1 biji dibelah dua)
- 1 biji santan kelapa
- garam
Cara-cara
Masakan ini tidak menggunakan minyak
1. Masukkan air dan santan berserta bahan yang dikisar berserta buah pelam
2. Masukkan ikan , serai, daun limau purut dan garam secukup rasa
3. Memasak menggunakan api yang sederhana kecil - mengelakkan dari ikan hancur
4. Sentiasa kacau agar santan tidak berketul apabila ikan masak dan boleh lah dihidangkan.
" SELAMAT MENCUBA"
Tiada ulasan:
Catat Ulasan